DORSZ W CIEŚCIE FRANCUSKIM

To uroczo wyglądające danie ma nadzienie z ryżu, jajek i dorsza, które ‘zapakowane’ zostało w kruche ciasto francuskie.

Jeśli nie masz czasu na dość czasochłonną zabawę w wycinanie kształtów, po prostu zawiń nadzienie w prostokątny kawałek ciasta francuskiego.

Składniki:

  • 400g ciasta francuskiego 
  • 1 jajko, rozmącone
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • 90 ml śmietany
  • 200g ryżu, ugotowanego
  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posieknej
  • 675g filletów z dorsza
  • 40g masła
  • Sok z 1/4 cytryny
  • Sól & pieprz

Sposób przygotowania:

IMG_3824

Rozgrzej piekarnik do 190ºC.

Z ciasta francuskiego wytnij kształt ryby i ułóż na posmarowanej tłuszczem formie do pieczenia.

Z resztek ciasta wytnij długie, wąskie paski.

Paski posmaruj rozmąconym jajkiem i ułóż je na brzegach aby stworzyć krawędzie.

Ponakłuwaj całe ciasto widelcem i następnie  włóż do piekarnika na 10 minut.

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na 5 minut do wystygnięcia.

IMG_3825

Jajka pokrój w kosteczkę i wymieszaj ze śmietaną, ryżem oraz natką pietruszki.

IMG_3828

Rozprowadź na podpieczonym spodzie.

IMG_3831

Rybę pokrój w kosteczkę.

Na patelni rozgrzej masło i dodaj rybę.

Obgotuj rybę z każdej strony.

Zdejmij z gazu i rozprowadź rybę na ryżu.

Do masła pozostałego na patelni dodaj soku z cytryny, wymieszaj i polej nadzienie sosem.

Z ciasta francuskiego wytnij łeb i ogon ryby.

Po części ogona przejedź delikatnie nożem i narysuj kratkę.

Łeb i ogon ułóż na powierzchni nadzienia.

Posmaruj wszystko rozmáconym jajkiem.

IMG_3833

Kieliszkiem lub innym małym okrągłym naczynkiem wytnij kółka, z których ułożysz łuski ryby.

Kółeczka zaaranżuj na nadzieniu dość ciasno.

Podociskaj krawędzie ciasta.

Pasmaruj całą ‘rybę’ jajkiem.

Ostatnie kółeczko połóż na łbie, które będzie okiem ‘ryby’.

Oko także posmaruj rozmąconym jajkiem.

IMG_3843

Piecz 10 minut w 190ºC a następnie zmniejsz temperaturę do 160ºC i piecz kolejne 15-20 minut.

Bon Appétit!

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s