SOS SEROWO-PIECZARKOWY

Poniedziałek nie jest pewnie waszym ulubionym dniem tygodnia. Po leniwym weekendzie pora wrócić do codziennych obowiązków. Po powrocie z pracy, szkoły czy uczelni zapewne zamarzycie o szybkim i sycącym posiłku, który postawi was na nogi po ciężkim dniu. I tutaj mamy dla was idealne rozwiązanie. Ekspresowy sos z pieczarkami i kozim serem. Aromatyczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju makaronów (penne, fusili…). Możecie również dodać do niego ryż i zrobić risotto. Więc do dzieła głodomory. Dlaczego nie zakończyć tego dnia pysznym akcentem?

sos

Składniki:

  • 10 gram masła
  • 400 gram pieczarek
  • 100 gram koziego sera
  • 2 cebulki dymki
  • 50 gram parmezanu
  • 100 ml mleka
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Na maśle podsmaż pokrojone pieczarki i cebulki.
  2. Po kilku minutach dodaj pokrojony w kostkę kozi ser i starty parmezan.
  3. Kiedy ser się roztopi dolej mleko i drobno posiekaną papryczkę chilli.
  4. Doprowadź sos do wrzenia.
  5. Zdejmij z palnika i dodaj mąkę.
  6. Dokładnie wymieszaj aby nie powstały grudki.
  7. Ponownie zagotuj i dodaj natkę pietruszki.

Smacznego:)

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s