WARZYWA Z PIEKARNIKA

 

Składniki:

  • 3 pietruszki, obrane i pokrojone w 5 cm kawałki
  • 4 małe rzepy, pokrojone w ćwiartki
  • 3 marchewki, obrane i pokrojone w 5 cm kawałki
  • 450 g słodkich ziemniaków obrane i pokrojone w 5 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól & pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej piekarnik do 200⁰C.
  2. Ułóż warzywa na blasze jednowarstwowo, posyp czosnkiem i świeżymi ziołami.
  3. Polej warzywa oliwą a na koniec dopraw pieprzem i solą.
  4. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  5. Piecz na najwyższej półce około 50-60 minut do momentu aż warzywa będą miękkie i zarumienione. Przemieszaj warzywa po około 30 minutach.
  6. Jeszcze raz dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypane świeżymi ziołami.

Dobra rada:

Warzywa można podawać do mięs zamiast ziemniaków. Czosnek najlepiej dodaj w połowie procesu pieczenia, gdyż może ulec zwęgleniu. 

Bon Appétit!

2 thoughts on “WARZYWA Z PIEKARNIKA

  1. Pingback: STEK W PIEPRZU « 2 diet or not 2 diet

  2. Pingback: PUREE ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW « 2 diet or not 2 diet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s