TARTA Z ZIELONYM GROSZKIEM, PANCETTĄ I RICOTTĄ

Składniki:

Na ciasto:

  • 175g mąki
  • 80g masła
  • 40g zmielonych migdałów
  • 1 żółtko

Na nadzienie:

  • 170g zielonego groszku
  • 100g pancetty (lub boczku wędzonego)
  • 250g ricotty
  • 2 jaja
  • 150ml mleka
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Do serwowania:

  • Rzeżucha wodna

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz mąkę oraz masło i ucieraj aż masa będzie przypominać kruche ciasto. Dodaj zmielone migdały i dokładnie wymieszaj. W osobnej miseczce zbełtaj zółtko i 3 łyżki zimnej wody, dodaj do suchych składników. Dokładnie ugniataj ciasto na jednolitą masę i jesli trzeba dodaj jeszcze trochę zimnej wody. Ciasto odłżóż do schłodzenia do lodówki na 30 minut.
  2. Podgrzej piekarnik do 200⁰C. Rozwałkuj ciasto na okrągło aby wpasowało sie w naczynie do pieczenia tarty. Ułóż ciasto na dnie oraz na bokach naczynia żaroodpornego. Przykryj naczynie papierem do pieczenia i piecz przez ok 15 minut. Nastepnie zdejmij papier i piecz jeszcze przez 5 minut.
  3. W miedzyczasie zagotuj groszek w osolonej wodzie przez około 5 minut a następnie odsedź. Zgriluj pokrojoną w kosteczkę pancettę aż bedzie chrupiąca. Zmieszaj ricotte z jajkami, mlekiem i gałka muszkatołowa. Możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Wyjmij ciasto z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 180⁰C. Umieść gorszek i pancettę na dnie naczynia i zalej to miksturą z ricotty. Włóż spowrotem naczynie do piekarnika na około 25-30 minut aż nadzienie się zarumieni.
  5. Serwuj na ciepło lub na zimno z niewielka iloscią rzeżuchy wodnej /sałaty.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s