KLOPSIKOWA POMIDOROWA

Składniki na wywar:

  • 1.5 litra wody
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • 7 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru lub słodzika w proszku
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Składniki na klopsiki:

  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zmielonych kotletów sojowych
  • 1 łyżeczka vegety
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotować.
  2. Z podanych składników uformować klopsiki i wrzucić do gotującej się wody.
  3. Dodać kostki rosołowe oraz pozostałe przyprawy (oprócz koncentratu ).
  4. Gotować około 30 min, do miękkości mięsa.
  5. Dodać koncentrat pomidorowy.

Dobra rada:

Najlepiej smakuje podana ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dla tych, którzy nie są na diecie proponuje podawać z makaronem bądź chrupiacą bagietką.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s