Dziś proponuję pyszne kopytka / gnocchi domowej roboty, które są bardzo proste do przygotowania a sos pomidorowy do kopytek to bułka z masłem!
Skladniki:
Na sos:
- 400g pomidorów w puszce, posiekanych (lub świeżych obranych ze skórki i posiekanych dość drobno)
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- Rozmaryn, tymianek i kilka liści laurowych do przyprawienia sosu
- Szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Na kopytka / gnocchi:
- 1 kg obranych, ugotowanych zimniaków
- 300g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
Sposob przygotowania:
Sos:
- Zacznij od przygotowania sosu. W średnim rondlu umieść pomidory i dodaj pół szklanki wody. Dodaj cebulę, czosnek, oliwę, przyprawy i dopraw pieprzem. Tu opcjonalnie wszystko możesz potraktować blenderem. Gotuj około godziny aż wyparuje woda, sos zgęstnieje i zciemnieje.
Kopytka / Gnoochi:
- W międzyczasie przygotuj kopytka. Gotuj obrane ziemniaki w delikatnie osolonej wodzie przez około 10-15 minut. Ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę do mielenia. Gdy całkiem wystygną połącz je z jakiem, mąką i solą.
- Dokładnie ugnieć ciasto na jednolitą masę. Na posypanej mąką stolnicy utocz wałeczki o grubości 2 cm. Pokrój je na 2.5 cm kluski.
- Wrzuć kopytka do wrzącej wody i gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Kopytka zmieszaj z sosem pomidorowym w rondlu. Serwuj na ciepło z rokkietta.
Bon Appétit!
Advertisements
Pingback: GNOCCHI W SOSIE Z GORGONZOLI POSYPANE ORZESZKAMI PINIOWYMI I SŁONECZNIKIEM « 2 diet or not 2 diet
Pingback: GNOCCHI Z WIEPRZOWINĄ « 2 diet or not 2 diet
Pingback: ZAPIEKANKA Z GNOCCHI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ « 2 diet or not 2 diet
Pingback: GNOCCHI Z SOSEM SEROWO-SZPINAKOWYM « 2 diet or not 2 diet