SERNIK Z RICOTTY Z JAGODAMI

Składniki:

Na spód:

  • 125g kruchych ciastek, pokruszonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 15g tłuszczu roślinnego
  • 1 białko

Pozostałe składniki:

  • ½ kg ricotty
  • 2 duże jaja
  • 75g cukru
  • 150g jogurtu naturnalnego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • Starta skórka z 2 cytryn
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki olejku waniliowego
  • 2 białka
  • 150g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki miodu
  • 300g świeżych lub mrożonych jagód czy innych miękkich owoców

Sposób przygotowania:

  1. Na spód ciasta zmieszaj w misce ciastka, cukier, cynamon oraz tłuszcz. Ubij białko na sztywno i dodaj do masy z ciastek. Równomiernie pokryj masą dno ok. 23cm formy. Piecz w nagrzanym do temperatury 190⁰ piekarniku przez 7-10 minut aż ciasto sie zarumieni.
  2. W między czasie umieść ricotte i 2 jajka w misce – dobrze zmiksuj. Dodaj cukier, jogurt, sok i skórkę z cytryny, mąkę i olejek waniliowy. Dobrze połącz wszystkie składniki.
  3. W osobnej misce ubij białka a nastepnie dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj łyżką. Umieść masę sernikową w formie na wcześniej ‘podpieczonym’ spodzie. Piecz jeszcze 50-55 minut aż wbity w ciasto i wyciągniety patyczek bedzie suchy a wierzch zarumieniony.
  4. Odetnij brzegi ciasta od formy nożem i odstaw do wystygniecia. Przełóż ciasto na talerz i włóż do lodowki przynajmniej na 2 godziny. Tuż przed serwowaniem pokryj ciasto jogurtem greckim zmieszanym z miodem i posyp jagodami lub innymi owocami.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s