TARTA ZE ŚLIWKAMI I MIGDAŁAMI

Składniki:

Na spód:

  • 175g mąki
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 115g masła
  • 1 żółtko

Pozostałe składniki:

  • 5 łyżek dżemu morelowego
  • 125g masła
  • 125g cukru pudru
  • 2 duże jaja
  • Kilka kropel olejku migdałowego
  • 125g zmielonych migdałów
  • 25g mąki
  • 400g śliwek
  • 50g migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

  1. Na spód ciasta zmieszaj w misce mąkę, cukier puder i sól a na koniec dodaj masło i żółtko. Dobrze ugniataj ciasto na jednolitą masę. Równomiernie pokryj masą dno ok. 23cm formy i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Zmiksuj razem masło, cukier puder, jaja, olejek migdałowy, mielone migdaly i przesiana przez sitko mąkę.
  3. Wyjmij z lodówki formę i rozprowadź dżem morelowy na cieście. Wlej masę z cukru pudru, jajek i mielonych migdałów do formy. Zaaranżuj połówki wypestkowanych śliwek na cieście delikatnie wciskając je w masę, tak aby troche wystawały na powierzchni.
  4. Posyp powierzchnię ciasta migdałami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170◦C przez około 35-45 minut az ciasto sie zarumieni.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s