DROBIOWE ROLADKI W SOSIE MUSZTARDOWYM

 

 

Składniki na roladki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 8 ząbków czosnku marynowanego
  • 4 płaty/połówki papryki czerwonej konserwowej
  • przyprawa Gyros

Składniki na sos:

  • 1 kostka bulionowa ziele angielskie i liść laurowy
  • pół szklanki wody
  • 200g serka wiejskiego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej bądź mąki ziemniaczanej
  • odrobina mleka
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

  1. Filety umyć i przekroić wzdłuż aby wyszły z nich cienkie plastry.
  2. Przyprawić przyprawą Gyros.
  3. Na plastry filetów nakładać kolejno paprykę, połówki ogórka i po dwa ząbki czosnku.
  4. Zwinąć w tzw roladki, w razie potrzeby związać nitką.
  5. Najlepiej odstawić do lodówki na kilka godzin.
  6. Po wyjęciu z lodówki smażyć na patelni grillowej bądź w grillu elektrycznym.
  7. Zagotować pół szkl wody i rozpuścić w niej kostkę bulionową.
  8. Dodać do tego serek wiejski oraz musztardę i zblenderować.
  9. Wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia.
  10. Do szklanki wlać niewielką ilość zimnego mleka, tyle aby można w niej rozprowadzić skrobię.
  11. Do gotującego się sosu wlać rozpuszczoną w mleku skrobię.
  12. Zagotować i doprawić do smaku pieprzem.
  13. Sosem polewać grillowane roladki.

SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s