CHLEB Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • 675g mąki
  • 2 łyżki soli
  • 25g cukru
  • 25g drożdży
  • 400-475 ml ciepłego mleka
  • 15 ml przecieru pomidorowego
  • 75 ml oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 75g pokrojonych, suszonych pomidorów w oleju
  • 1 duża posiekana drobno cebula

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę, dodaj sól i cukier i wymieszaj w misce. Pokrusz drożdże i zmieszaj z 2/3 kubka ciepłego mleka i dodaj do mąki.
  2. Zmieszaj przecier pomidorowy z pozostałym mlekiem, dodaj do mąki razem z olejem z suszonych pomidorów i oliwą z oliwek.
  3. Dobrze wymieszaj płynne składniki z mąką. Posyp stolnicę mąką i zagniataj ciasto przez 10 minut. Umieść ciasto w czystej misce, przykryj ściereczka i pozwól rosnąć ciastu w ciepłym miejscu przez około 2 godziny.
  4. Ponownie posyp stolnicę mąka i ugniataj dodając suszone pomidory oraz cebulę. Podziel ciasto na 4 równe cześci. Posmaruj blachę oliwą, uformuj 4 bohenki i ulóż je na blasze. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  5. Nagrzej piekarnik do 190⁰C. Piecz chleb przez 45 minut, do momentu kiedy się zarumieni.

Dobra rada:

Podawaj na ciepło, zgrilowany z grilowanym kurczkiem lub ztostowany z mozarellą.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s