CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, smaczne pożywne ciasto…w sam raz na jesienne popołudnia przy gorącej kawie…

Składniki:

  • 225g (1 1/3 szkl) mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jaja
  • 225g (1 szkl) cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 100g drobno startej marchewki
  • 75g rozgniecionego dojrzałego ananasa (może być odsączony ananas z puszki)
  • 75g posiekanych orzechów włoskich
  • 75g (1/2 szkl) wiórków kokosowych
  • 125ml (1/2 szkl) oleju
  • 150g serka typu Philadelfia 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • ok 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Mąkę, cynamon, sól i sodę przesiej do dużej miski.
  3. Jajka rozmąć z cukrem, ekstraktem waniliowym, marchwią, orzechami, ananasem, kokosem i olejem.
  4. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
  5. Wlej ciasto do tortownicy i piecz ok 40-45 min aż ciasto będzie brązowe.
  6. Schłodź ciasto w blasze zanim je wyjmiesz.
  7. Z serka, aromatu i cukru pudru wykonaj polewę białą i pokryj nią schłodzone ciasto.
  8. Z pozostałych składników przygotuj polewę ciemną i udekoruj nią ciasto.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s