SOS CZEKOLADOWY

Uwaga: bardzo uzależnia, niebezpieczny dla czekoladoholików!!!

Dla mniejszych łakomczuchów przydatna będzie informacja, iż sos przechowywany w słoiku może przeleżeć w lodówce wiele tygodni.

Składniki:

  • 350 g cukru pudru
  • 100 g brązowego cukru
  • 85 g kakao
  • 25 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 400 ml mleka skondensowanego w puszce
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło w garnku i delikatnie je przestudź.
  2. Dodaj ok 225 ml zimnej wody oraz wszystkie składniki z wyjątkiem aromatu waniliowego.
  3. Wymieszaj dokładnie trzepaczką do jajek tak aby nie było grudek.
  4. Postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia od czasu do czasu mieszając.
  5. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez ok 5 min stale mieszając. Masa powinna uzyskać konsystencję rzadkiego budyniu.
  6. Zdejmij z gazu i dodaj aromat waniliowy.
  7. Wymieszaj, przestudź i przechowuj w słoikach w lodówce.

SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s