ZUPA KREM Z DYNI… NIE TYLKO NA HALLOWEEN…

Składniki:

  • dynia ok 2kg
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka curry w proszku
  • ok 1 litr bulionu warzywnego (przygotowanego z wrzątku oraz dwóch warzywnych kostek bulionowych)
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka pestek dyni
  • śmietana lub gęsty jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz, wypestkuj oraz pokrój w kostkę (waga przygotowanych kawałków dyni powinna wynosić ok 1,8kg).
  2. Oliwę rozgrzej w dużym garnku i wrzuć do niej posiekaną cebulę.
  3. Smaż do momentu nabrania złocistego koloru.
  4. Następnie wrzuć do garnka dynię oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Duś pod przykryciem ok 20 min od czasu do czasu mieszając.
  6. Dodaj curry, połowę bulionu oraz cukier. Duś przez kolejne 30-40 min.
  7. Zdejmij z ognia i rozdrobnij całość blenderem.
  8. Wstaw ponownie na gaz i dodaj pozostały bulion.
  9. Doprowadź do wrzenia.
  10. Podawaj ze śmietaną oraz pestkami dyni.

HAPPY HALLOWEEN:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s