ZAPIEKANE SAKIEWKI Z CIASTA FILO Z SOSEM ŻURAWINOWYM

Bardzo łatwa, szybka i niezwykle efektowna przekąska. Niecodzienne połączenie kurczaka, sera brie oraz żurawiny poruszy niejedno podniebienie.

Składniki:

  • ok 400 g ugotowanej i przestudzonej piersi z kurczaka (może być również pierś z indyka)
  • 15o g sera Brie
  • 2 łyżki sosu żurawinowego (może być również konfitura bądź dżem żurawinowy)
  • 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
  • 9 płatów ciasta filo, każdy o wymiarach mniej więcej 45 x 28cm (jeżeli ciasto jest mrożone należy je uprzednio rozmrozić)
  • ok 50 g roztopionego masła
  • sól & pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  2. Kurczaka pokrój w drobna kostkę i umieść w misce razem z pokrojonym w kostkę brie, sosem żurawinowym oraz pietruszką.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
  4. Przekrój każdy płat ciasta filo na połowę, tak aby łącznie otrzymać 18 płatów.
  5. Ułóż na sobie kolejno trzy warstwy ciasta, każdą smarując roztopionym masłem.
  6. Na ciasto nakładaj farsz i zwiń brzegi w taki sposób aby uformować sakiewki.
  7. Aby ciasto się skleiło w miejscu złączenia przytrzymaj mocno palcem przez kilka sekund.
  8. Sakiewki posmaruj masłem i wstaw do piekarnika na ok 15-20 min.
  9. Nie ma potrzeby smarowania blachy, ciasto jest wystarczająco “natłuszczone”.

Dobra rada:

Płaty ciasta filo można podzielić na więcej kawałków. W ten sposób powstaną mini sakiewki. Należy wtedy pamiętać o skróceniu czasu ich pieczenia.

SMACZNEGO:)

2 thoughts on “ZAPIEKANE SAKIEWKI Z CIASTA FILO Z SOSEM ŻURAWINOWYM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s