ZUPA GULASZOWA

Pyszna, rozgrzewająca zupa. Doprawiona kminkiem i czerwonym winem, zachwyci najbardziej wybredne podniebienia:) Czas przygotowania jest dość długi, ale warto czekać…


Składniki:

  • ok 800 g mięsa wołowego pokrojonego w kostkę lub paski
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 średnie posiekane cebule
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 1 łyżka kminku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok 2 litry wody
  • liść laurowy
  • 2 kostki bulionowe wołowe
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kostkę
  • sól & pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wodę wlej do garnka i wstaw na gaz.
  2. Mięso podsmaż na oliwie, gdy zbrązowieje dodaj cebulę i czosnek.
  3. Podsmażaj jeszcze kilka minut.
  4. Wrzuć  do gotującej się wody.
  5. Dodaj kostki bulionowe, liść laurowy, kminek.
  6. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok 1 godziny.
  7. Dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj przez kolejne 30 min, do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  8. Dodaj koncentrat oraz wino.
  9. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  10. Gotuj jeszcze przez chwilę, uważaj aby nie zagotować zupy.

SMACZNEGO:)

One thought on “ZUPA GULASZOWA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s