CHLEB Z GUINNESS’EM NA SODZIE

Podobno prawdziwy irlandzki chleb piecze się właśnie na sodzie oczyszczonej. Ten jest dodatkowo z piwem Guinness.

Jest pyszny, miękki w środku z chrupiącą skórką. Doskonały to kanapek, zapiekanek, tostów.

Z podanego przepisu wychodzą dwa średniej wielkości bochenki.

Składniki:

  • 600 g mąki pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g płatków owsianych
  • 2.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2.5 łyżki cukru brązowego
  • 40 g masła
  •  480 ml mleka
  • 200 ml melasy trzcinowej
  • 1/4 litra Guiness’a

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ze sobą masło oraz wszystkie suche składniki.
  2. Masło dobrze rozgnieć aby nie było grudek.
  3. Dodaj mleko, melasę i piwo.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Piecz w wysmarowanej blasze przez ok 40-50 min w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s