ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z KURCZAKIEM

Nadzwyczaj prosta, pożywna zupa. Nie tylko dla miłośników zdrowej kuchni…

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 7 szklanek wody (mniej-więcej w zależności jak gęstą chcemy mieć zupę)
  • 1,5 szkl czerwonej soczewicy
  • 1 kostka bulionowa drobiowa
  • 1 kostka bulionowa na żeberkach (winiary)
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól & pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pierś pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem.
  2. Podsmaż na teflonowej patelni z niewielka ilością oliwy.
  3. Marchew i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  4. Gdy kurczak będzie rumiany, dorzuć do niego warzywa.
  5. Smaż kilka minut, do momentu aż cebulka będzie rumiana.
  6. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około minutę.
  7. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku.
  8. Dodaj do niej kostki bulionowe oraz soczewicę.
  9. Dodaj kurczaka z warzywami oraz koncentrat i tymianek.
  10. Gotuj ok 30-40 min do momentu aż soczewica będzie miękka.
  11. Na koniec dodaj ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem.

SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s