PRAWDZIWA SZKOCKA OWSIANKA*

Z podanego przepisu wychodzi jedna solidna porcja owsianki lub dwie mniejsze porcje.

Tradycyjnie serwuje się ze śmietaną, podawaną w osobnej miseczce. Każdą łyżkę owsianki macza się w śmietanie. Dla mnie osobiście ten sposób podawania wydaje się być zbyt ciężki jak na śniadanie. Dlatego proponuję po ugotowaniu dodać:

  1. starte jabłko, cukier puder i cynamon 
  2. posiekane orzechy (np. pistacje) i brązowy cukier
  3. świeże owoce (jagody, maliny, truskawki) i cukier puder
  4. cukier i whisky

Składniki:

  • pół litra odtłuszczonego mleka lub pełnotłustego mleka pół na pół z wodą
  • 70 gram płatków owsianych (ok 8 czubatych łyżek)
  • szczypta soli

Spssób przygotowania:

  1. Zagotuj mleko bądź wodę z mlekiem w garnku, dodaj płatki owsiane.
  2. Mieszaj aby uniknąc powsatwania grudek.
  3. Gotuj pod przykryciem ok 10 min.
  4. Zdejmij z ognia i dodaj szczyptę soli.
  5. Postaw na ogień i gotuj przez kolejne 10min.
  6. Wszystkie dodatkowe składniki dodaj już po ugotowaniu owsianki.

Dobra rada:

Aby uniknąć ciągłego stania nad garnkiem z obawy przed wykipieniem mleka, owsiankę gotuj w dość wysokim naczyniu.

Aby mleko nie przypaliło się i przyległo do spodu garnka, przed rozpoczęciem gotowania mleka, zagotuj niewielką ilość wody i wylej ją. Po czym natychmiast wlej zimne mleko i dalej gotuj tak jak w przepisie.

Smacznego:)

* przepis pochodzi z książeczki “Favourite scottish recipes” complied by Johanna Mathie

2 thoughts on “PRAWDZIWA SZKOCKA OWSIANKA*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s