GUINNESS’OWY GULASZ

Wspaniały, oryginalny gulasz wołowy, z niepowtarzalnym aromatem piwa Guinness. Doskonale smakuje z puree ziemniaczanym.

Ze względu na to, iż jest to gluasz wołowy czas gotowania nie jest najkrótszy, ale warto poczekać…

Składniki:

  • 500 gram wołowiny pokrojonej w kostkę
  • 200 ml piwa Guinness
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały seler bądź połowa dużego
  • 1 litr bulionu wołowego (może być z kostek bulionowych)
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
Sposób przygotowania:
  1. Wołowinę posmaż na patelni z niewielką ilością oliwy.
  2. W międzyczasie obierz i pokrój warzywa w kostkę.
  3. Gdy wołowina będzie rumiana dodaj do niej cebulę.
  4. Smaż do momentu zeszklenia cebulki.
  5. Jeżeli masz wystarczająco dużą patelnię aby dorzucić do niej warzywa, zrób to.
  6. Jeżeli nie, przygotuj garnek (najlepiej z grubym dnem, najlepszy jaki masz) i wrzuć do niego mięso z cebulką oraz warzywa.
  7. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie.
  8. Mieszaj od czasu do czasu i dolewaj wodę w miarę potrzeby (niewielką ilość aby zapobiec przywieraniu mięsa).
  9. Następnie dolej piwo i zmniejsz ogień .
  10. Dodaj bulion oraz zioła i gotuj jeszcze przez ok 1 godzinę.
  11. Pamietaj aby mieszać gulasz i stopniowo dolewać wodę, tak aby zachował odpowiednią konsystencję.
  12. Voila…

SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s