LASAGNE PO BOLOŃSKU

Posatnowiłam zrobic lasagne w stylu spagetti bolognese. To chyba najprostszy i najbardziej uniwersalny rodzaj lasagne, który zasmakuje każdemu. Samo przygotowanie farszu jest szybkie i dziecinnie proste. 

Najwięcej czasu zajmuje proces pieczenia…

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500 gram mięsa mielonego wołowego
  • 1 sos w słoiku boloński (ok 400 g)
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka szuszonych ziół prowansalskich
  • ok 150 gram makaronu do lasagne
  • tarty żółty ser (ilość według upodobań)
  • pieprz opcjonalnie
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę.
  3. Cebulkę posiekaj w kostkę, czosnek pokrój w jak najciensze plasterki i podsmaż około 5 min.
  4. Dodaj mięso i smaż do momentu aż nie będzie surowe.
  5. Wlej sos, wodę zioła i ocet.
  6. Wszytsko dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  7. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki dodaj świeżo mielony pieprz.
  8. Lasagne wykładaj warstwani w wysokim żaroddpornym naczyniu.
  9. Zacznij od warstwy mięsnej, na której ułóż surowy makaron itd.
  10. Zakończ również warstwą mięsną.
  11. Posyp serem.
  12. Naczynie szczelnie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na ok 45 min.
  13. Zdejmij folię i pecz jeszcze ok 10 min, do monentu aż ser będzie rumiany.

Smacznego:)

One thought on “LASAGNE PO BOLOŃSKU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s