IMBIROWE PIERNICZKI

Aromatyczne ciasteczka imbirowe nadadzą każdym Świętom wyjątkowego i rodzinnego charakteru. To jakiego im nie można nadać kształtu, w jaki sposób ich nie udekorować ogranicza tylko nasza wyobraźnia. 

Wspaniała zabawa dla całej rodziny.

Składniki:

  • 350 gram mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 115 gram miękkiego masła
  • 175 gram brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 30 ml melasy trzcinowej
  • cukier puder, sok z cytryny, kolorowe barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
  1. Do wysokiego naczynia wrzuć makę,sodę, imbir oraz posiekane wcześniej masło.
  2. Wszystko dokładnie zagnieć.
  3. Dodaj cukier, jajko oraz melasę i ugniataj do monentu uzyskania spójnego ciasta.
  4. Podziel na kilka kawałków i wałkuj na grubość kilku milimetrów.
  5. Z ciasta wycinaj dowolnie wybrane kształty za pomocą specjalnie do tego przeznaczonych foremek bądź, jesli masz takie zdolności, ręcznie.
  6. Kladź na wysmarowane tłuszczem blaszki przez ok 10-15 min (zależy od  piekarnika) w temperaturze 180 stopni C.

SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s