BIGOS NIE TYLKO NA ŚWIĘTA

Pyszny, aromatyczny bigos w wersji trochę bogatszej niż kapusta z koncentaratem:)

Przepis “skradziony” od Ewy Wachowicz, w delikatnie zmienionej wersji.

Składniki:

  • 650 gram odciśniętej kapusty kiszonej
  • 650 gram białej świeżej kapusty
  • 500 gram surowego boczku
  • 300 gram kiełabsy
  • 400 gram łopatki wieprzowej
  • 40 gram grzybków suszonych
  • 2 kostki bulionowe na żeberkach Winiary
  • 2 duże cebule
  • 2 łyzki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorwoego
  • 3 liście laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i jałowca
  • sól & pieprz do smaku
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
Sposób przygotowania:
  1. Na początku namocz grzyby w wodzie (powinny być w niej przynajmniej 2 godziny).
  2. Następnie kapustę kiszoną starannie odsącz z wody, (wodę odstaw na razie, może być potrzebna, w przypadku kiedy bigos będzie niedostatecznie kwaśny) poszatkuj i wrzuć do garnka.
  3. Dodaj kostkę bulionową rozpuszczoną w pół litra wody, jałowiec, ziele, liście laurowe oraz pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową.
  4. Gotuj do miękkości.
  5. W międzyczasie boczek pokrój w grube plastry i zapiecz w piekarniku oraz poszatkuj biała kapustę.
  6. Kapustę zagotuj z niewielką ilością wody i gotuj przez 10 min.
  7. Wodę odlej a do kapusty dodaj posmażoną na oliwie cebulkę, pokrojone grzyby oraz wodę z grzybów.
  8. Gotuj do miękkości.
  9. Ugotowane kaspusty połącz ze sobą i dodaj do nich drugą kostę bulionową rozpuszczoną w pół litra wody, koncentrat pomidorowy, pokrojony w kostkę upieczony boczek oraz pokrojoną w grube plastry kiełbasę.
  10. Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około godzinę.
  11. Pod koniec gotowania dodaj wino, a w razie potrzeby wodę odlaną z kapusty kiszonej.
  12. Bigos najlepiej smakuje po ponownym odgrzaniu.

SMACZNEGO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s