PASZTECIKI

Prosta, szybka przekąska. Najlepiej smakuje prosto z pieca.

Przepis na ciasto znalezłam na tym blogu kulinarnym.

Składniki na farsz:

  • 1 czerwona cebula
  • 40 gram suszonych grzybów
  • 200-250 gram kapusty kiszonej
  • 1 kostka bulionowa grzybowa
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • Sół&pieprz
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 150 gram masła
  • 200 gram śmietany 12% (jedno opakowanie)
  • 30 gram drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • kminek
Sposób przygotowania:
  1. Grzyby zlaej wrzatkiem i odstaw na bok.
  2. Następnie przygotuj ciasto.
  3. Drożdże rozgnieć z cukrem, dodaj do nich śmietanę i utrzyj na gładką masę.
  4. Margarynę posiekaj drobno na stolnicy.
  5. Wysyp na to przesianą makę i dobrze wszystko zagnieć.
  6. Dodaj śmietanę z drożdżami  oraz sól i dokładnie zagniec na gładka masę.
  7. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 min.
  8. W miedzyczasie przygotuj farsz.
  9. Grzyby odsacz z wody i dokładnie posiekaj.
  10. Cebulkę posiekaj w drobna kostkę i podsmaż na maśle.
  11. Gdy cebula się zarumieni dodaj do niej grzyby i dus przez kilka minut.
  12. W tym czasie posiekaj drobno kapustę kiszoną i dorzuć ją do smażących się grzybów i cebulki.
  13. Dolej wodę, w której moczyły się grzyby i gotuj do miekkości.
  14. Dodaj kostkę bulionową, sól, pieprz oraz cukier.
  15. Duś na patelni do momentu odparowania wody.
  16. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
  17. Wyrosnięte ciasto rozwałkuj na długie prostokatne paski, na środku których nakładaj farsz.
  18. Zwiń ciasto w długi rulon, uważaj aby farsz nie wychodził na boki.
  19. Krój paszteciki w poprzek, w taki sposób w jaki kroi sie ciasto na kopytka.
  20. Ułóż je na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem lub innymi ziarnami.
  21. Wstaw do piekarnika na ok 15-20 min.
  22. Podawaj z czerwonym barszczem.

SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s