PIERŚ Z INDYKA ZAPIEKANA W KRUCHYM CIEŚCIE

Nazwa zapewne niewiele wam mówi , ale zdjecie z pewnością doskonale obrazuje owe danie.

Jeśli nie macie piersi z indyka, możecie równie dobrze użyć piersi z kurczaka. Myślę, że nie wpłynie to negatywnie na walory smakowe. 

Sposób zawinięcia farszu może wydawać się skomplikowany, lecz kiedy spróbujecie sami przekonacie się, że tak naprawdę jest dziecinnie prosty.

Składniki na ciasto:

  • 225 gram (2 szklanki) mąki
  • szczypta soli
  • 150 gram schłodzonego, posiekanego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki chłodnej wody
Składniki na farsz:
  • 300 gram ugotowanej i pokrojonej w kostkę piersi z indyka
  • 40 gram masła
  • 2 duże pory, pokrojone w talarki
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 115 gram pieczarek, umytych i pokrojonych w kostkę
  • 200 gram kremowego serka (np. Philadelphia)
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • sól & pieprz
  • 1 roztrzepane jajko
Sposób przygotowania:
  1. Na maśle podsmaż por z czosnkiem przez ok 10 min.
  2. Dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 5 min.
  3. Pozostaw do ostygniecia i w międzyczasie zajmij się przygotowaniem ciasta.
  4. Przesiej mąkę do wysokiej miski, dodaj sól.
  5. Wkrój masło i wymieszaj rękoma, tak aby masło jak najbardziej się rozdrobniło.
  6. Żółtko rozmąć z wodą i dodaj do maki z masłem.
  7. Wyrób dodkładnie na gładkie ciasto.
  8. Uformuj w kulkę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok 30 min.
  9. Gdy farsz jest już chłodny, dodaj do niego serek, skórkę cytrynową, pokrojone kawałki kurczaka oraz przypraw solą i pieprzem.
  10. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  11. Gdy ciasto “odsiedzi” swoje 30 min w lodówce, nastaw piekarnki na 200 stopni C.
  12. Rozwałkuj ciasto w kształt dwóch prostokątów, na srodek których nałóż farsz.
  13. Pozostaw dużo wolnego ciasta na brzegach i poprzecinaj je w skośne paski (tak jak na zdjeciu).
  14. Paski zakładaj na siebie naprzemiennie.
  15. Wstaw do piekarnika na wysmarowanej masłem blasze.
  16. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem.
  17. Piecz przez 15 min, zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i piecz przez kolejne 10 -15 min, do momantu aż ciasto będzie pieknie zarumienione.

SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s