FASZEROWANY INDYK W SOSIE SHERRY

Nie macie pomysłu na niedzielny rodzinny obiad? Oto doskonały przepis na pieczonego indyka.

Pieczenie zajmie wam kilka godzin, ale podziw w oczach gości wynagrodzi poświęcony czas.

Składniki:

  • świeży  indyk ok 4,5 kg
  • 4 łyżki masła
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 225 gram pieczarek lub innych grzybów
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 100 gram wieprzowej kiełbasy bądż wędzonego boczku (pokrojone w kosteczkę)
  • sól & pieprz
Składniki na sos:
  • 75 ml sherry
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 4 łyżeczki maki ziemniaczanej badź kukurydzianej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • pół łyżeczki octu winnego
  • sól & pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  2. Masło potrzebne do przygotowania nadzienia rozgrzej na patelni i podsmaż na nim cebulkę przez ok 4-6 min.
  3. Dodaj posiekane grzyby i smaż przez kolejne 5 min.
  4. Zdejmij z ognia i dodaj bułkę tartą, kiełbasę lub boczek.
  5. Przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  6. Nadziewaj indyka od strony szyi.
  7. “Zamknij” wykałaczkami.
  8. Posmaruj indyka roztopionym masłem, wstaw do naczynia żaroodpornego bądź ułóż na blasze i piecz bez przykrycia ok 50 min.
  9. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni C.
  10. Przykryj indyka folią i piecz przez kolejne 2,5 godziny.
  11. Aby przygotować sos wyciagnij na chwilę indyka z pieca i odlej z naczynia, w którym był pieczony cały tłuszcz który z niego sie wytopił.
  12. Wlej płyn do rondelka, indyka umieść ponownie w piecu. posmarruj go wczesniej roztopionym masłem.
  13. Tłuszcz  z indyka podgrzej i dodaj do niego sherry cały czas mieszając.
  14. Zmniejsz ogień  o połowę i wlej bulion.
  15. Musztardę wymieszaj z maką, dwiema łyżkami wody i octem.
  16. Musztrdę z pozostałymi składnikami wlej do granka z sosem.
  17. Gotuj do momentu aż zgestnieje.
  18. Indyka wyjmij z pieca.
  19. Sos podawaj osobno aby każdy mógł sobie go bezpośrednio polać na swoją porcję mięsa.

SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s