PIERNIK

Pyszny, prosty, z podanego przepisu wychodzi ogromna blacha…

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 kostka masła lub palmy
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • ulubione bakalie
Składniki na polewę:
  • 100 gram masła
  • 100 gram cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
  1. Mleko, masło i cukier zagotuj w rondelku. Pozostaw do wystygniecia.
  2. Dodaj przesianą makę, kakao, przyprawę do piernika i sodę.
  3. Wszystko zmiksuj.
  4. Dodaj jajka, dowolne bakalie(im więcej tym lepiej) oraz powidła.
  5. Dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem blachy.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę.
  8. Aby wykonac polewę, roztop masło w rondelku.
  9. Dodaj cukier puder oraz kakao i dokładnie wymieszaj.
  10. Polewaj ciepłą na upieczone i przestudzone ciasto.
  11. Możesz posypać posiekanymi orzechami (jak na zdjęciu) lub wiórkami kokosowymi albo płatkami migdałów.

SMACZNEGO:)

One thought on “PIERNIK

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s