ZIELONA TARTA ZE SZPINAKIEM I FETĄ

Składniki:

Na spód:

  • 225g mąki
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 115g pokrojonego w kosteczkę masełka
  • 3 łyżeczki schłodzonej wody

Nadzienie:

  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 duży bakłażan pokrojony w plasterki
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 175g świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 75g sera feta pokrojonego w kosteczkę
  • 40g startego parmezanu
  • 60 ml naturalnego jogurtu
  • 90 ml mleka
  • 225g ugotowanego białego ryżu
  • Pieprz i sól

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować spód wymieszaj w dużej misce mąkę i sól. Dodaj bazylię, masło i ucieraj aż do powstania ‘okruszków’. Następnie dodaj wody i ugniataj ciasto aż uzyskasz jednolita masę. Zawiń ciasto w folię streczową i odstaw do schłodzenia do lodówki na 30 minut.
  2. Rozwałkuj ciasto cienko i umieść w 23 cm formie dokładnie pokrywajac brzegi. Zakryj formę folią streaczową i odstaw do lodówki do schłodzenia na kolejne 30 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180◦C.
  4. Wyjmij forme z ciastem z lodówki, ponakłówaj je gęsto widelcem i umieść w piekarniku na 10-12 minut do momentu kiedy ciasto sie zarumieni.
  5. Aby przygotować nadzienie obsmaż z dwóch stron na oleju plasterki bakłażana. Osusz usmażone plasterki papierowym ręcznikiem.
  6. Na tej samej patelni przez 4-5 minut obsmażaj cebule.
  7. Posiekaj szpinak drobno lub użyj do tego chopera. Roztrzep jajka w dużej misce.
  8. Dodaj szpinak, fetę, parmezan, jogurt, mleko i cebulę do miski z zoztrzepanymi jajkami.  Przypraw pieprzem, solą i dokladnie wymięszaj.
  9. Rozprowadź ugotowany ryż równomiernie na dnie podpieczonego  wczesniej ciasta. Odłóż 6 plasterków bakłażana a resztę ułóż na ryżu.
  10. Na koniec rozprowadż równo masę z fetą i szpinakiem i zaaranżuj plasterki bakłażana na ciescie. Piecz ciasto 30-40 minut dopóki sie nie zarumieni. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Bon Appétit!   

2 thoughts on “ZIELONA TARTA ZE SZPINAKIEM I FETĄ

  1. Great stuff from you. We’ve read your material before and you are just too awesome. I like what you’ve got here, love what you’re saying and the way you say it. You make it entertaining and you still manage to keep it intelligent. I can’t wait to read more from you. this is truly a wonderful site.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s