FISH BAKE czyli ZAPIEKANKA RYBNA Z KOPYTKAMI

Absolutnie uwielbiam kopytka i pewnie dlatego wpadlam na pomysł na połaczenie tradycyjnego brytyjskiego Fish Pie i pysznych polskich kopytek. Zapiekanka wygląda jak i smakuje przecudnie. Zapraszam…

Składniki:

Składniki i przepis na kopytka znajdziesz tutaj.

Pozostałe składniki:

  • 300 g filletów z dorsza
  • 300 g filletów z łososia
  • 250 ml mleka
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 2 garści posiekanej natki pietruszki
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na kawałki
  • Sól & pieprz

Sposob przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania kopytek. Jak widać na zdjęciu powyżej kopytka należy uformować w kulki o wielkości orzecha włoskiego.
  2. Do patelni włóż rybę, cebulę, liście laurowe i wlej mleko. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś rybę jeszcze przez 10 minut.
  3. Przełóż rybę na wysmarowanej masłem formy. Odlej mleko do naczynia i usuń liscie laurowe.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180⁰C
  5. Aby przygotować sos roztop masło w rondlu dodaj mąkę, dobrze wymieszaj składniki i gotuj na małym ogniu przez 1 minutę. Zdejmij z ognia i dodaj mleko (w którym wcześniej dusila się ryba) dokładnie mieszając. Postaw rondel ponownie na ogniu, doprowadź do wrzenia, gotuj jeszcze przez 5 minut cały czas mieszkając. Dodaj garść natki pietruszki, śmietanę kremówkę i dopraw solą i pieprzem.
  6. Zalej rybę sosem i przemieszaj delikatnie składniki. Na wierzchu ułóż dość gęsto kopytka.
  7. Piecz w piekarniku przez 30 minut.  Po wyjęciu z piekarnika posyp natką pietruszki. Serwuj na ciepło.
Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s