STEK W PIEPRZU

Sycący posiłek dla miłośników czerwonego mięsa. Prosty szybki sposób na pożywny obiad.

Z podanego przepisu wychodzą cztery porcje.

Składniki:

  • 3 łyżki kolorowego pieprzu
  • 4 chude kawałki wołowiny na steki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml wody
  • 400 ml czerwonego wina
Sposób przygotowania:
  1. Pieprz rozgnieć w moździerzu.
  2. Steki wysmaruj i łyżką oliwy i pzryklej pieprz do brzegu każdego ze steków.
  3. Pozostałą oliwe rozgrzej na patelni na srednim ogniu i ułóż na niej mięso.
  4. Smaż ok 5-6 min na kazdej ze stron.
  5. Gdy steki będą gotowe odłóż je na talerze i trzymaj w ciepłym miejscu aby nie wystygły.
  6. Nie zdejmując patelni z ognia wlej na nią wode i wino. 
  7. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4 min, na zredukowanym ogniu, ciągle mieszając.
  8. Dodaj soli do smaku i polej na usmazone mięso.
Proponujemy podawać z gotowanymi warzywami, jak na zdjęciu, lub z warzywami z piekarnika.
Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s