RYBA NA ZIMNO W SOSIE POMIDOROWYM

Dziś serwujemy rybkę w sosie pomidorowym – nie mylić z rybą po grecku – z niewielka ilościa octu, czerwoną papryka i cebulką. Mam nadziej, że danie trafi w wasze kubki smakowe. Polecam🙂

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 1/3 szkalanki oleju
  • 5 łyżek octu
  • 5 łyżek cukru
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • Mąka do panierki ryby
  • 400g mrożonego lub swieżego dorsza, pokrojonego w większe kawałki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 średnie cebule
  • 4 ogórki kiszone
  • Sól & pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu zagotuj wodę, olej, ocet, cukier. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie. Na sam koniec dodaj przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia. Dostaw do wystygnięcia.
  2. Rybę posól i obtoczoną w mące usmarz na oleju.
  3. Paprykę, cebulę i ogórki kiszone pokrój w kosteczkę.
  4. Do zalewy włóż paprykę i cebulę i na koniec rybę. Delikatnie przemieszaj.
  5. Wstaw do lodówki. Serwuj na zimno.

Bon Appétit!   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s