PIERSI Z KURCZAKA W PARMEZANIE

Szybki obiad po ciężkim dniu pracy? Bardzo proszę… Tylko 15 minut na przygotowanie piersi i 20 minut pieczenia w piekarniku. Doskonale smakuje z puree ze słodkich ziemniaków.🙂

Składniki:

  • 60g bułki tartej
  • 75g startego parmezanu
  • 2 młode cebulki, drobno pokrojone
  • Starta skórka z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • Sól & pieprz
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190⁰C. W miseczce wymieszaj razem bułkę tartą, parmezan, młodą cebulkę, startą skórkę cytryny, roztopione masło, sól i pieprz.
  2. Miksturą obłóż piersi kurczaka używając widelca lub palców, przyciskaj dokładnie aby pokryć całą pierś.
  3. Przełóż kurczaka na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne i piecz 20 minut. Serwuj kurczaka skropionego sokiem z cytryny i posypanego natką pietruszki.

Bon Appétit!   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s