ZIELONA SAŁATKA Z SEZAMEM

W oczekiwaniu na lato, słońce i piekną zieleń proponuję zieloną sałatkę z jakże smacznych i zdrowych warzyw, pełnych witamin, które podniosą naszą odporność w te nadal chłodne dni. Byle do lata…

Składniki:

  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2,5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 150g brokułów, pokrojonego w małe cząstki
  • 2 cukinie, pokrojone w plasterki
  • 170g groszku strąkowego
  • 1 łyżka sherry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
Sposób przygotowania:
  1. Ugotuj brokuły i groszek strąkowy w osobnych garnkach. Należy uważać aby brokuły nie rozgotowały się. Kiedy warzywa będą miękkie, odcedź je i odstaw na bok.
  2. Rozgrzej patelnię i praż ziarna sezamu na suchej patelni, potrząsając ją energicznie. Kiedy się zarumienią przełóż ziarna do  miseczki i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cukinię i podsmarz ją z obydwóch stron. Dodaj czosnek oraz imbir, mieszajc obsmarzaj przez 1-2 minuty.
  3. Dodaj wczesniej ugotowane brokuły i groszek w strąkach. Wlej sherry, po chwili dodaj sos sojowy i sos ostrygowy. Smaż mieszając energicznie przez 2 minuty. Przed podaniem posyp ziarnami sezamu.

Bon Appétit!   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s