ZUPA Z ZAPIEKANYCH POMIDORÓW I PAPRYKI

Przeglądając naszego bloga zauważyłam, że mimo iż jestem wielką fanką zup nie ma ich tu zbyt wiele. Postanowiłam to zmienic i od czasu do czasu zamieścić na blogu moje ulubione przepisy na zupki. 

Dziś proponuję bardzo smaczną zupę z zapiekanej papryki, pomidorów i cebuli. Mimo skromnej ilości składników zupa jest naprawdę bardzo sycąca. Polecam🙂

Składniki:

  • 3 czerwone papryki, przekrojone na pół i wypestkowane
  • 1 cebula nie obrana, przekrojona na pół
  • 4 duże pomidory
  • 4 ząbki czosnku nie obranego
  • 350 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200⁰C. Umieść paprykę, cebulę, całe pomidory i czosnek na blaszce. Piecz w piekarniku przez 30 minut, aż sie zarumienią i zmiękną.
  2. Wyjmij warzywa z piekarnika i odstaw na 10 minut, aż przestygną. Usuń z nich skórki. Zblenduj wszystkie warzywa na gładka masę.
  3. W rondlu zagotuj 350 ml wody, dadaj kostkę bulionową. Zblendowane warzywa zmięszaj z bulionem, dodaj przecier pomidorowy i doprowadź do wrzenia.
  4. Podawaj posypane świeżą natką pietruszki.

Bon Appétit!   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s