KAPUSTA Z GRZYBAMI NA BIAŁYM WINIE

Troszkę inna wersja bigosu. Równie smacznie lecz troszkę inaczej…Zapraszamy do spróbowania:)

Składniki:

  • 1 nieduża główka kapusty (ok 700 gram)
  • 400 gram kapusty kiszonej (waga po odsączeniu wody)
  • 1 biała cebula
  • po kilka ziaren ziela angielskiego, kolorowego pieprzu oraz jałowca
  • liść laurowy
  • garść suszonych grzybów
  • 1 szklanka wina białego
  • 1/2 litra wody
  • 1 łyzka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
  1. Grzyby namocz w zimnej wodzie i odstaw na bok.
  2. Kapustę świeżą pokrój i wrzuć do garnka.
  3. Zlej wrzatkiem i wstaw na gaz.
  4. Kapustę kiszoną odsącz z wody oraz pokrój.
  5. Gdy kapusta zacznie się gotować dodaj do niej kapustę kiszoną i dokładnie wymieszaj.
  6. Dodaj liście laurowe, pieprz jałowiec oraz ziele i gotuj pod przykryciem ok 30 min, cały czas mieszając.
  7. W razie potrzeby dolewaj wody aby kapusta sie nie przypaliła.
  8. W miedzyczasie pokrój cebulkę i podsmaż ją na oliwie.
  9. Gdy kapusta bedzie miękka dodaj do niej cebulę,wino, cukier ocet  oraz koncentrat.
  10. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  11. W razie potrzeby przypraw do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s