Troszkę inna wersja bigosu. Równie smacznie lecz troszkę inaczej…Zapraszamy do spróbowania:)
Składniki:
- 1 nieduża główka kapusty (ok 700 gram)
- 400 gram kapusty kiszonej (waga po odsączeniu wody)
- 1 biała cebula
- po kilka ziaren ziela angielskiego, kolorowego pieprzu oraz jałowca
- liść laurowy
- garść suszonych grzybów
- 1 szklanka wina białego
- 1/2 litra wody
- 1 łyzka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz w zimnej wodzie i odstaw na bok.
- Kapustę świeżą pokrój i wrzuć do garnka.
- Zlej wrzatkiem i wstaw na gaz.
- Kapustę kiszoną odsącz z wody oraz pokrój.
- Gdy kapusta zacznie się gotować dodaj do niej kapustę kiszoną i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj liście laurowe, pieprz jałowiec oraz ziele i gotuj pod przykryciem ok 30 min, cały czas mieszając.
- W razie potrzeby dolewaj wody aby kapusta sie nie przypaliła.
- W miedzyczasie pokrój cebulkę i podsmaż ją na oliwie.
- Gdy kapusta bedzie miękka dodaj do niej cebulę,wino, cukier ocet oraz koncentrat.
- Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- W razie potrzeby przypraw do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO:)
Advertisements