TOFU Z ZIELONYMI WARZYWAMI

Dzisiejsza propozycja to aromatyczne tofu z brokułami i chińską kapustą. Niezwykłe połączenie typowych dla kuchni chińskiej smaków bedzie miłą odmianą od europejskiej kuchni. Gorąco polecamy, nie tylko dla wegertarian. 

Składniki:

  • 1 kostka twardego tofu
  • ok 20 mm świeżego imbiru startego na tarce o cienkich oczkach
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 małe kapustki pak choi
  • ok 200 gram drobnych brokółów
  • 2 łyżki sosu z ostryg 
  • 2 łyżki sosu słodkiego z chilli
Sposób przygotowania:
  1. Tofu pokrój w kostkę i przygotuj do niego marynatę.
  2. Do miski wrzuć imbir kolendrę, sos sojowy oraz fetę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.
  4. Warzywa ugotuj na parze na półmiękko.
  5. Gdy ostygną pokrój w kostkę o grubosci ok 1 cm.
  6. Tofu odsącz z marynaty i podsmaż na oliwie na rumiany kolor.
  7. Zdejmij  z patelni i umieść w niej warzywa i smaż ok 5 min.
  8. Dodaj odsączoną marynatę, sosy ostrygowy oraz chilli i dokładnie wymieszaj.
  9. Smaż jeszcze przez kilka minut. 
  10. Na górze warzyw ułóż tofu, już nie mieszaj aby się nie rozpadło.
  11. Potrzymaj na ogniu jeszcze przez chwilę aby tofu nabrało odpowiedniej temparatury.
  12. Serwuj natychmiast po zdjęciu z patelni.
SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s