KOLOROWE KOPYTKA W ZIOŁOWYM MASEŁKU

Kopytka lub w gwarze poznanskiej szagówki, a na świecie znane jako gnocchi… w trzech kolorach  w sosie ziołowo – czosnkowo – maślanym.

Skladniki:

Na kopytka:

  • 1 kg obranych, ugotowanych zimniaków
  • 300g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie: sztuczny czerwony barwnik do ciast)
  • 2 łyżki pasty szpinakowej (opcjonalnie: sztuczny zielony barwnik do ciast)
  • Sól & pieprz

Na sos:

  • 50g masła
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekanego lub pasty czosnkowej
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz
  • 50g parmezanu

Sposób przygotowania:

Kopytka:

  1. Gotuj obrane ziemniaki w delikatnie osolonej wodzie przez około 10-15 minut. Ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę do mielenia. Gdy całkiem wystygną połącz je z jakiem, mąką i solą.
  2. Dokładnie ugnieć ciasto na jednolitą masę i podziel je na 3 równe części. Jedną część odłóż, a pozostałe zabarw szpinakiem  i przecierem. Dodaj mąkę w razie potrzeby. Na posypanej mąką stolnicy utocz cieniutkie wałeczki. Pokrój je na małe kawałki.
  3. Wrzuć kopytka do wrzącej wody i gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Sos:
  1. Roztop masło na patelni, wrzuć czosnek, po 1 minucie dodaj posiekaną pietruszkę. Dopraw do smaku.
  2. Włóż na talerz porcję kopytek, polej sosem i pasyp parmezanem.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s