TARTA Z KURCZAKIEM I MORELAMI W CIEŚCIE FILO

Nadzienie do tej niezwykłej i przesmacznej tarty ma w sobie Blisko Wschodnie smaki – kurczak połączony z suszonymi morelami, cous cous’em, migdałami i przyprawami. Polecam!

Składniki:

  • 75g cous cous
  • 75g masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 450g mielonego mięsa z kurczaka
  • 50g suszonych moreli, drobno posiekanych
  • 25g migdałów, posiekanych
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka miksu przypraw
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 5 dużych arkuszy ciasta filo 
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypiorek do przyozdobienia tarty

Sposób przygotowania:

  1. Zalej cous cous 120 ml wrzątku i odstaw na 10 minut aż woda zostanie całkowicie wchłonięta.
  2. Na mocno rozgrzanej patelni rozpuść 25g masła, dodaj cebulę i mielone mięso i smarz na małym ogniu do momentu kiedy kurczak się zarumieni.
  3. Dodaj morele, migdały i cous cous. Wymieszaj dokładnie składniki i pozostaw na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij patelnię z palnika i dodaj cynamon, miks przypraw, jogurt grecki, szczypiorek i natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200◦C. Roztop pozostałe masło. Rozwiń ciasto filo i z trzech arkuszy wytnij koła o średnicy ok. 25 cm.
  5. Wpasuj je w forme ok. 23 cm, smarując każdy arkusz roztopionym masłem. Wyłóż nadzienie równomiernie w formie na cieście.
  6. Pokryj nadzienie kolejnymi dwoma arkuszami ciasta filo. Nie przycinaj prostokątnych arkuszy, tylko dopasuj do formy mnąc dość niedbale, następnie posmaruj powierzchnię ciasta roztopionym masłem.
  7. Piecz w piekarniku przez ok. 25 minut lub do momentu kiedy ciasto sie zarumieni i uzyska złoty kolor.
  8. Tartę serwuj na ciepło lub na zimno przyozdobioną szczypiorkiem.

Bon Appétit!   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s