PESTO

Pesto – mój ukochany zielony sos, który namiętnie jem z makaronem fuslli. Zapraszam do skosztowania… Smacznego!

Składniki:
  • 2 pęczki bazylii
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżka orzeszków piniowych (uprażonych na suchej patelni)
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Upraż orzeszki piniowe na suchej patelni.
  2. Do moździerza czy blendera wrzuć listki bazylii,  ząbek czosnku oraz wlej oliwę i zmiksuj lub utrzyj na jednolitą masę.
  3. Dodaj parmezan, orzeszki piniowe, odrobine soku z cytryny, dopraw solą, pieprzem i ponownie zmiksuj całość, aby uzyskać jednolitą, gęstą masę.
  4. Ugotuj makaron, wymieszaj z pesto i posyp parmezanem. Podawaj na ciepło.

Bon Appétit!

4 thoughts on “PESTO

  1. Pingback: MINI TARTY Z PESTO, MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI « 2 diet or not 2 diet

  2. Pingback: KANAPKA Z PESTO, MOZZARELLĄ I POMIDORAMI « 2 diet or not 2 diet

  3. Pingback: PIZZA KIBICA NA EURO 2012 « 2 diet or not 2 diet

  4. Pingback: ŁOSOŚ Z PESTO « 2 diet or not 2 diet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s