METROWIEC

Dziś proponuję ciasto, które od lat jest w menu imprezowym mojej mamy. Przepis idealny dla tych, którzy nie mają wagi kuchennej, gdyż miary wszystkich składników przeliczone są na szklanki i łyżki. W dodatku jest smaczne i długggiie, wystarcza aby osłodzić życie całej armii gości.

Składniki:

Na ciasto:

  • 8 jaj
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 7 łyżek wody
  • 2 1/2 szkalnki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 2 opakowania kremu karpatka (wg. opakowania na kremie firmy Delecta potrzebne są jeszcze: 1 litr mleka i 400g masła lub margaryny na dwa opakowania)
  • 50 g wódki lub innego ulubionego przeźroczystego alkoholu
  • 2 opakowania polewy czekoladowej ciemnej

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek i umieścić w dwóch dużych miskach. Z białek ubij pianę i odłóż na bok. Żółtka utrzyj z olejem, cukierem i wodą (możesz użyć miksera). Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Masę podziel na 2 równe części. Do jednej części dodaj kakao i dokładnie zmiksuj a druga pozostaw białą. Na koniec podziel pianę na 2 połowy i wmieszaj ręcznie do masy białej i kakaowej (nie używamy tu już miksera zgodnie z zaleceniem mamy).
  2. 2 podłużne formy wysmaruj tłuszczem i dno blaszki posyp kaszką manną (nie posypuj boków, gdyż ciasto podczas pieczenia nie odchodzi od ścianek formy i nie opada).
  3. Piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
  4. Następnie przygotuj krem karpatka zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do kremu możesz dodać na sam koniec 50 gram alkoholu.
  5. Ciasto jak i krem muszą wystygnąć całkowicie.
  6. Przygotowujmy 2 długie deski (ja np. wykorzystałam półki z lodówki). Oby dwie babki (kakaową i białą) kroimy jak chleb na kromki o grubości ok 1 cm.  Kolejno, raz białą, raz ciemną kromkę smarujemy pół centymetrową warstwą kremu karpatka i przyciskając delikatnie jedną do drugiej układaj na desce (kiedy skończy się jedna podkładka układamy na drugiej). W ten sposób powstanie nasz przekładaniec. Jeśli pozostanie Ci krem możesz nim pokryć ciasto.
  7. Umieść ciasto w lodówce na ok. 1 godzinę aby kremowa masa zgęstła
  8. Przygotuj polewę czekoladową. Polej ciasto i ponownie odłóż do lodówki na 20 minut.
  9. Ciasto kroimy pod kątem 45 stopni (na skos) aby osiągnąć efekt jak na zdjęciu powyżej.

Bon Appétit! 

2 thoughts on “METROWIEC

  1. Ciasto wygląda prześlicznie,właśnie szykuję się na zakupy do Lidla tam dostanę wszystkie potrzebne składniki i wypróbuje przepis na metrowca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s