GALARETKA Z PALUSZKÓW KARBOWYCH / SEAFOOD STICKS JELLY

Przepis powstał podczas świąt Wielkanocnych, kiedy to pozostały nam jajka ugotowane na twardo. Niby tyle ich trzeba, bo jaja na Wielkanoc to podstawa, ale jednak gdy przedobrzysz, nie ma co z nimi zrobić. W moim domu rodzinnym nigdy nie wyrzucało się jedzenia, tak więc czasem wykorzystuję “resztki” do zrobienia czegoś…absolutnie nowego:)

Składniki:

  • 1 opakowanie paluszków krabowych
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 małe lub 1 duża marchewka ugotowana
  • 3/4 litra wody
  • żelatyna (ilość na 3/4 litra wody)
  • pietruszka do dekoracji
Sposób przygotowania:
  1. Żelatynę rozpuść w wodzie. Jeżeli masz trochę rosołu, możesz użyć go zamiast wody.
  2. Jajka pokrój w plastry i ułóż je na dnie szklaneczek, w których będziesz przygotowywać galaretki.
  3. Pozostałe składniki pokrój w kosteczkę lub w plasterki (jak wolisz) i wrzuć do szklaneczek.
  4. Kiedy żelatyna trochę przestygnie, zalej nią przygotowane składniki.
  5. Schłodź w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
  6. Kiedy będziesz wyjmować galaretki ze szklaneczek rób to bardzo ostrożnie, aby nie popsuć pięknego efektu…
  7. Na koniec udekoruj pietruszką.
Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s