SAŁATKA Z COUS COUS’A Z TUŃCZYKIEM

Postanowiłam wymyślić jakąś lekką, zdrową i  przede wszystkim szybką sałatkę. Składniki, z których jest przygotowana miałam akurat w lodówce. Znajduje się tu to co lubię najbardziej czyli brokuł i tuńczyk. 

Możecie ją serwować na zarówno na ciepło, jak i na zimno (np zabrac jako lunch do pracy). Pychaaaa… Z podanego przepisu wychodzą 3 spore porcje.

Zapraszmy do wypróbowania:)

Składniki:

  • 1 nieduży brokuł (ok 300 gram)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/3 szklanki kaszy cous cous
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Brokuł ugotuj, najlepiej na parze. Jeżeli gotujesz w wodzie, po ugotowaniu dobrze go odsącz. Podziel na drobne kawałeczki.
  2. Kaszę wrzuć do miseczki i zalej 3/4 szklanki wrzątku. Przykryj na ok 5 min.
  3. Na patelni teflonowej rozgrzej oliwę i podsmaż na niej odsączonego z zalewy tuńczyka.
  4. Dodaj ocet balsamiczny, sól oraz pieprz i dobrze wymieszaj.
  5. Dodaj kaszę i brokuła.
  6. Smaż do momentu uzyskania odpowiedniej dla Ciebie temperatury, cały czas mieszając.
  7. Podawaj natychmiast po zdjęciu z ognia.
SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s