RYBA W CIEŚCIE FILO

Do przygotowania tego dania można użyć dowolnej ryby. Można je przygotować kilka godzinnym z wyprzedzeniem, gdyż samkuje równie wyśmienicie na zimno. Doskonale sprawdza się na imprezach czy romantycznych kolacjach:)

Składniki:

  • 8 małych ziemniaków
  • 200g liści szczawiu lub szpinaku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 16 arkuszy ciasta filo
  • 4 fillety z ryby (ok. 175g)
  • 50g masła
  • 120 ml wywaru rybnego
  • 250 ml 18% śmietany kremówki
  • Sól & pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w mundukach w osolonej wodzie ok. 15-20 minut lub do momentu kiedy będą miekkie. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Od liści szczwiu odetnij łodyżki i pokrój liście w bardzo cieńkie paseczki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Usuń skórkę z ziemniaków i pokrój je w plasterki. Posmaruj formę oliwą, ułóż arkusz ciasta filo na blaszce i posmaruj je także oliwą. Następnie ułóż klojny arkusz ciasta na krzyż, posmaruj oliwą i powtórz to z kolejnymi dwoma arkuszami. Ułóż 1/4 ziemniaków po środku ciasta. Oddziel połowę poasiekanego szczwiu (druga część użyta zostanie do przygotowania sosu). Posyp 1/4 szczawiu ziemniaki. Ułóż fillet i przypraw pieprzem i solą.
  3. Luźno zwiń ciasto jakbyś zawijał paczkę w papier. Pozostałe 3 fillety przygotuj w ten sam sposób. Umieść je na formie, posmaruj połową rozpuszczonego masła. Piecz przez 20 minut, dopóki filo się zarumieni i delikatnie uniesie.
  4. W międzyczasie przygotuj sos. Rozpuść pozostałe masło w rondlu, dodaj szczaw i gotuj przez 2 min. Dodaj wywar rybny, śmietanę i przypraw solą i pieprzem do smaku. Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając.
  5. Serwuj rybę polaną ciepłym sosem.

Bon Appétit! 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s