GNOCCHI W SOSIE Z GORGONZOLI POSYPANE ORZESZKAMI PINIOWYMI I SŁONECZNIKIEM

Dziś proponuję smaczne gnocchi z mega kalorycznym sosem z gorgonzolą, posypane orzeszkami piniowymi i słonecznikiem. Raz nie zawsze…

 Tutaj znajdziecie więcej informacji o gnocchi🙂

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300ml mleka
  • Pieprz & sól
  • 175 g śmietana kremówka 18%
  • 200g gorgonzoli
  • 1 łyżka koperku
  • 2 łyzki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • Gnocchi – Ciasto na gnocchi wyrabiamy tak samo jak ciasto na kopytka. Przepis znajdziecie tutaj
Sposób przygotowania sosu:
  1. Postaw rondel na średnim ogniu, rozpuść masło, dodaj mąkę i gotuj przez 2-3 minuty energicznie mieszając. Dodaj mleko, pieprz i doprowadź ‘prawie’ do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 15 minut. Dodaj więcej mleka jeśli potrzeba gdyż sos ma być płynny, nie za gęsty. Dodaj gorgonzolę i mieszaj dopóki się nie rozpuści czyli ok. 5 minut. Dodaj koperku, wymieszaj i pozostaw na ogniu na jeszcze 1 minutę.
  2. Na suchą, gorącą patelnię wrzuć orzeszki piniowe i ziarna słonecznika. Praż na patelni ok. 2 min energicznie potrząsając patelnią.
  3. Gnocchi włóż na talerz, polej sosem, posyp uprażonymi ziarnami i świeżo zmielonym pieprzem.

Bon Appétit!  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s