TARTA CUKINIOWO-SEROWA

Oto wielkimi krokami nadchodzi sezon na świeże warzywa prosto z domowego ogródka, a czerwiec to czas wzrostu cukini.

Osoby stosujące dietę, powinny o niej pamiętać, gdyż ma niską wartość energetyczną, a przy tym zawiera witaminy: A, C, K i witaminy z grupy B. Bogata jest również w beta-karoten i składniki mineralne, takie jak żelazo, potas i magnez. Cukinie zaleca się osobom o wrażliwym układzie pokarmowym, gdyż łagodzi objawy nadkwaśności. Zawarte w niej związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia.

Skadniki:

  • 2 nieduże cukinie, pokrojne wzdłuż
  • 1/2 żółtej papryki, pokrojonej wzdłóż
  • Oliwa z oliwek
  • Sół & pieprz
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki pesto z suszonych pomidorów
  • Garść startego sera cheddar
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Plastry cukini posmaruj z dwóch stron oliwa z oliwek, ułóż na blaszce, przypraw pieprzem i solą. Paseczki paryki także ułóż także na blasze i zapiekaj w piekarniku przez 5 min z każdej strony, aż cukinia i papryka się zazłocą.
  2. Ciasto francuskie rozłóż na delikatnie posmarowanej oliwa formie. Brzegi ciasta (ok. 2cm) posrmaruj rozmąconym jajkiem. Środek ciasta pokryj czerwonym pesto. Następnie zaaranżuj plastry opieczonej cukini, a na niej paski żółtej papryki. Wszystko posyp żółtym serem i włóż z powrotem do piekarnika na 15 minut.
  3. Serwuj na gorąco na przykład z zieloną rukolą.
Bon Appétit!  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s