KURCZAK LUZOWANY FASZEROWANY

Kurczak luzowany pieczony z nadzieniem – to znakomita choć na pewno dość pracochłonna potrawa. Tylko po raz pierwszy praca przy luzowaniu kości idzie opornie. Szybko jednak nabiera się wprawy. Cały sekret polega na tym aby posługiwać się małym, bardzo ostrym nożykiem.

Mój kurczak troszkę się rozszedł, gdyż włożyłam do środka za dużo farszu. Pierwsze koty za płoty… kolejny na pewno wyjdzie lepiej🙂

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1,20 kg)
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki estragonu

Na farsz:

  • 1 mała bułka namoczona i odciśnięta 
  • 150g masła
  • 3 jaja
  • 4 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 pęczek świerzej zielonej pietruszki lub świerzego koperku, drobno posiekanego
  • 1 wątróbka z kurczaka, posiekana
  • Sól & pieprz
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka dokładnie wypłucz. Zsuń skórę z szyi i odetnij szyję. Połóż kurczaka na brzuchu i przetnij skórę wzdłóż grzbietu, a następnie podetnij mięso tuż przy kościach i kolejno wyjmuj skrzydełka, kości nóżek oraz żebra i obojczyk.
  2. Po usunięciu wszystkich kości posól mięso i posyp estragonem. Skórę szyi, skrzydełek i skórę nóżek zawiń do środka lub zaszyj. Zszyj także skórkę na grzbiecie pozostawiając niewielki otwór, by można było włożyć nadzienie. Do tak przygotowanego worka przygotujemy teraz nadzienie.

Tutaj znajdziecie link do filmiku jak wykonać powyższe czynnosci krok po kroku, gdyż być może sam opis nie wystarczy, aby po raz pierwszy samodzielnie wyjąć kości. Film nie do końca jest ilustracją mojego przepisu ale cześć gdzie usuwane są kość na pewno pomoże Wam po raz pierwszy ‘zluzować’ kurczaka.

Na farsz:

  1. Białka i żółtka jaj oddziel i włóż do osobnych misek. Z białek ubij pianę i odłóż na bok. Żółtka utrzyj z masłem, bułką (namoczoną i odciśniętą) i wątróbką. Dodaj pianę, bułkę tartą, masło, koperek lub natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
  2. Nadzienie rozłóż równomiernie w podgardlu, szyi i skrzydełkach, nóżkach. Zaszyj otwór na grzbiecie. Nadaj nadzianej kurze odpowiedni kształt i ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenie lub brytfannie. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika (220ºC). Piecz 1 godzinę, polewając od czasu do czasu niewielką ilością wody lub sosem.
  3. Tak przyrządzonego kurczaka kroimy w plastry i serwujemy na przykład z ziemniakami puree oraz wszystkiego rodzaju surówkami albo gotowanymi jarzynami.

Bon Appétit! 

One thought on “KURCZAK LUZOWANY FASZEROWANY

  1. Heya i’m for the primary time here. I came across this board and I in finding It truly useful & it helped me out much. I am hoping to present one thing again and help others like you helped me.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s