ŻURAWINOWE MINI CIASTECZKA

Kolejny pomysł na prostą słodką przekąskę na Euro. Jeżeli przygotujecie odpowiednio dużą ilość gwarantujemy, że nie odejdziecie sprzed telewizora do końca meczu…Dziś Polska kontra Grecja. Zabierzcie się za pieczenie juz teraz aby nie przegapić rozpoczęcia…

Składniki:

  • około 110 gram masła
  • ok 170 gram mąki
  • 25 gram cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • gęsty sos lub dżem żurawinowy
  • suszona żurawina
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę przesiej, wysyp na stolnicę.
  2. Dodaj szczyptę soli, posiekane masło i dokładnie zagnieć.
  3. Dodaj cukier puder.
  4. Żółtko wymieszaj z łyżką zimnej wody i dodaj do ciasta.
  5. Wszystko dokładnie zagnieć i wstaw do lodówki na 30 minut.
  6. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto i pokrój je w podłużne paski (jak przedstawiono na zdjęciu).
  7. Każdy pasek ciasta posmaruj sosem i posyp suszoną żurawiną.
  8. Zawiń każdy plasterek tak aby powstał “slimak”.
  9. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Piecz około 20 min w temperaturze 180 stopni C.
SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s