CHLEBEK PROTEINOWY

Natknęłam się na ten przepis przeszukując internetowe strony z dietami. Przygotowanie może wydać się dość żmudne ale warto, nie tylko na fakt, iż jest to chlebek dietetyczny.

Troszeczkę go zmodyfikowałam ze względu na mąkę glutenową, której nigdzie nie mogłam znaleść…

Przepis pochodzi z tej stronki.

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka drożdży w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3/4 szklanki mąki sojowej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
Sposób przygotowania:
  1. Wodę wlej do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto i rozpuść w niej drożdże.
  2. Dodaj sól, cukier i ocet. Wymieszaj.
  3. Przesiej mąkę sojową i dodaj do drożdży.
  4. Wymieszaj i następnie dodaj przesianą mąkę pełnoziarnistą.
  5. Wszystko dokładnie zagnieć.
  6. Wyjmij z miski i wyrabiaj jeszcze przez około 5 min na drewnianej desce wysypanej mąką.
  7. Ciasto ułóż na blasze delikatnie wysmarowanej tłuszczem.
  8. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 2 godziny.
  9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C przez 45 min.
SMACZNEGO:)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s