PLACKI ZIEMNIACZANE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Jeśli zastanawiasz się, co podać na śniadanie lub gorącą kolację, by wszyscy byli zadowoleni i syci – zrób placki ziemniaczane z fajnym dodatkiem.

Placki ziemniaczane nieco inaczej, ale także bardzo smacznie.

Składniki:

  • 300 gram ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • sól & pieprz
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 4 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 kubka gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • 150 gram wędzonego łososia w plastrach
  • ćwiartki cytryny do dekoracji
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i wrzuć do naczynia, w którym bedziesz przygotowywać placki.
  2. Dodaj mleko, przyprawy, wbij jajko i wszytko rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Dodaj makę oraz posiekaną cebulkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki.
  5. Rozgrzej patelnię i smaż niewielkie placuszki na odrobinie oleju.
  6. Kilka minut dla każdej ze stron wystarczy.
  7. Placuszki ułóż na talerzu.
  8. Na każdym z nich ułóż kawałek łososia i jogurt wymieszany z koperkiem.
  9. Podawaj ciepłe, udekoruj kawałkami cytryny.
SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s