KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM

Potrawy mięsne królują na polskich stołach. Jedną z nich są klopsy, które często podajemy z ziemniakami. Małe klopsiki czy większe klopsy, pikantne albo łagodne, w sosie lub bez, pieczone, smażone, gotowane, podawane z makaronem, ryżem, ziemniakami, choć na pierwszy rzut oka mogą być do siebie podobne, są naprawdę różnorodne. 

Moja propozycja na dziś to klopsy z prostym sosem z pieczarkami i kiszonymi ogórkami. Zapraszam do wypróbowania🙂

Składniki:

Na sos:

  • 10 drobno posiekanych pieczarek
  • 5 drobno posiekanych ogórków kiszonych
  • 500 ml bulionu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • Sól & pieprz

Na klopsiki:

  • 400 g drobno zmielonej wołowiny 
  • 300 g drobno zmielonej wieprzowiny 
  • 1 pszenna bułka namoczona w zimnej wodzie
  • 1 duża bardzo drobno posiekana cebula
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka soli 
  • 1 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • Oliwa lub olej

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki obsmarz na patelni na brązowy kolor. Przełóż do średniego garnka i razem z ogórkami kiszonymi i bulionem gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  2. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem do smaku i pozostaw na ogniu jeszcze ok. 10 minut. Zdejmi z ognia i odstaw na bok.
  3. W dużej misce wymieszaj dłońmi na jednolitą masę wołowinę, wieprzowinę, odciśniętą z wody bułkę, cebulę, jajko i przyprawy.
  4. Wilgotnymi dłońmi ulep kuleczki, odkładaj je na talerz lub tacę.
  5. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i na średnim ogniu obsmarz kolejno klopsiki z każdej strony na brązowy kolor. Gotowe odkładaj do większego naczynia.
  6. Klopsy przełóż do garnka z sosem i wymieszaj składniki. Podawaj na ciepło.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s