GRZYBOWA Z RYŻEM

Uwielbiam zupy:) Są pyszne, pożywne, sycące i z reguły niskokaloryczne (przynajmniej te, które gotuję ja).

Co jest jeszcze wspaniałego w ich gotowaniu? Jest to danie jednogarnkowe, łatwe do przechowywania oraz odgrzewania i to co ja osobiście lubię najbardziej – można je doprawiać, przyprawiać i zmieniać jego smak do woli, w kazdej chwili….po prostu nie ma opcji żeby coś nie wyszło:)

Więc przyprawiajcie do woli, nie trzymajcie się sztywno przepisu…bawcie się smakiem, bo w gotowaniu właśnie o to chodzi…

Składniki:

  • 50 gram suszonych grzybów
  • 1/2 szklanki brązowego ryżu
  • 2 – 2,5 litra wody
  • 1 kostka bulionowa grzybowa
  • 2 marchewki
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • sól i pieprz oraz trochę vegety do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
  1. Grzyby zalej szklanką wrzątku i odstaw na kilka godzin.
  2. Wodę zagotuj w garnku i dodaj do niej ryż.
  3. Gotuj na małym ogniu przez ok 15 min.
  4. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, seler pokrój w plasterki, grzyby posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj do zupy.
  5. Wrzuć kostkę bulionową, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, ziele oraz liść laurowy.
  6. Gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie.
  7. Makę rozprowadź w mleku i taką miksturą zagęść zupę.
  8. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotowe.
SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s